• Естетично зъболечение

   Естетично зъболечение

   Подарете си красива и здрава усмивка, за която досега сте мечтали!

   Нашето мото е “Всичко започва с усмивка”. Денталната медицина с козметична насоченост се изразява в множество дентални манипулации с цел да се възстанови усмивката и да се поправят обезцветени, счупени или неравно подредени зъби. В кабинета на Д-р. Ваня Нешева може да се доверите изцяло на професионалната грижа за нуждите на Вашата усмивка. Използват се качествени материали с гарантиран произход и модерни технологии, в една уютна и спокойна атмосфера.

   В зависимост от Вашата нужда Д-р. В. Нешева ще Ви предложи различни варианти за решението на проблема. 

   Първо искаме да Ви запознаем какво е коронка? Коронката се прави от метална отливка, облицова се с пластмаса или порцелан. След това се монтира със специално предназначен цимент. Целта на коронката е да подсили много или частично разрушен зъб, като възстанови различни недостатъци като: обезцветяване, неправилна форма или големина на зъба.

   Коронката се изработва от зъботехник в специализирана техническа лаборатория. Монтира се върху предварително равномерно изпилени зъби от всички страни. Д-р. Нешева преценя дълбочината на изпиляване на зъба, така че загубата на зъбна тъкан да бъде минимална и оформеното зъбно пънче да задържа здраво коронката. Когато вече основата е готова се взема отпечатък от силиконов материал. Изпраща се в зъботехническа лаборатория. От отпечатъка се прави гипсов модел от който  нашия зъботехник изработва коронка.

   Метало-керамичната корона - изработва се на няколко етапа. Първо прави се метално кепе в устата на пациента. прави се порцеланово покритие, клиента прави проба за удобство, след което се глазира и се залепва с цимент върху зъбното пънче. Постига се чудесен резултат като форма и корекция на цвета на зъба. Важно е да се знае, че след като се направи глазирането не се правят корекции  по форам, големина или цвят т.е. процеса е завършен.

   Видове корони:

   - Тангенциални корони - широко разпространени са в България, защото предимството им е, че са по-евтини. При тях ръба отстоява неравномерно от венечния ръб. Създава се предпоставка за често възпаление на венеца около зъба, защото се задържа остатък от храна. По трудно се почистват и имат по-къс живот.

   - Прагови корони - успяват да запазят зъба за по-дълъг период от време. Препоръчват се при пациенти, които страдат  от хронични пародонтални възпаления.Изработва се до венечния ръб. На него се поставя коронката и се оформя точно съотношение корен-коронка с цел да се запаци зъба за по-дълъг период от време.

   Керамичните коронки - при тях се постигат много високи естетични резултати. Поставя се на зъби с по-слабо дъвкателно натоварване - като: кучешки, премолари и много рядко молари или предни зъби. Особеното при тези коронки е, че са по-крехки.

   Циркониевите корони - са нова технология за българския пазар. Имат изключително естетично предимство с това, че при тях няма сива ивица, която се получава в близост до венеца както при другите видове коронки, изброени по-горе. Изработва се от циркониево кепе и се облицова с порцеланово покритие. Циркониевото кепе се прави от циркониево блокче, изрязва се по CAD-CAM технология. Със силикон се взима отпечатък, заснема се с камера и се прехвърляна компютър. По този начин се прави проектиране на кепето и се управлява по-прецизно изрязване на блокчето. Върху пънчето се тества циркониевото кепе, след което се моделира порцелана. Залепва се със специален цимент.

   Пластмасовите коронки или познати също като временни - в практиката се използват докато се лекува зъба и се изчаква изработването на постоянните коронки. Като времетраене могат да престоят в устата на пациента до 3 месеца.Лепят се с временен цимент с цел да се свалят по-лесно при необходимост. Не са подходящи за по-дълго ползване, тъй като материала от който са направени съдържа токсични съставки и се чупйт и иизтъркват по-бързо при дъвчене.

   Полукоронки - Обхващат само част от зъбната корона. Изработват най-често от метал, порцелан или друг здрав материал. Към тяхното семейство принадлежат: фасетите, онлеите, инлеите, и овърлеите.

   Златни коронки - златокерамика, металокерамика с позлатен метален кант, каптек коронки.