• Кариес

   Кариес на зъба

   Кариеса е заболяване на зъба, което се случва в следствие на  разрушаване на емайла и дентина на повърхността на зъба и се образува пукнатина. Карисите могат да се определят като два вида ранни и късни:

   - Ранни -  така нар. кариозни петна (бяла пигментация).

   - Късните - пукнатината е навлязла по-навътре в зъба и е увредила негоната тъкан (повърхностен, среден и дълбок кариес).

    

   Каква е Причината за появата на кариес?

   Кариес се появява в следствие на бактерии, които живеят и се размножават в зъбната плака на пациента. Плаката от своя страна се формира от честата консумация на термично обработени храни с високо съдържание на въглехидрати.

   При лоша орална хигиена на пациента бактериите започват да се размножават в тази плака. Повечето от тях произвеждат киселини, които извличат флуорида и калция от емайла на зъбите. Постепенно, емайла е омекотен и изтънял и бактериите проникват по-дълбоко в зъба, като го увреждат.

    

   Външни фактори които помагат на Кариеса да се появи

   В развитието на зъбния кариес участват външни фактори като (хранене и хигиена на зъбите), наследственост,  състоянието на организма като цяло (имунната, храносмилателната система и др.) В допълнение към лошата орална хигиена се допълва и неправилно хранене (липса на протеини, витамини, минерали, флуорид), прекомерна консумация на сладки и ежедневен стрес.

    

   Какво става?

   Тънка плака се образува почти веднага по време на хранене. Тя съдържа малки остатъци от храна и се състои главно от въглехидрати. Ако зъбът не се почисти в следващите 36 часа, меката плака се втвърдява и се слепва много здраво към зъба. Бактериите започват да обмен на въглехидратите в киселини. Зъбния емайл е изложен на киселина атака. Това е първият етап на кариес - кариозния. Този първи етап с навременна намеса може да предотврати появата на кариеса.

    

   През втория етап на процеса кариеса се влошава. Увреден е дентина - който е основната тъкан на зъба, покрит с емайл. Дентина е по-малко устойчив на кариеса от емайла на зъба, така кариес ускорява растежа си  в широчина и дълбочина. Оформя се среда на гниене, в следствие на което се появява дълбок кариес.

    

   Признаци на кариес:

   - На зъбите (обикновено на тези с които дъвчем) се появяват тъмни петна;

   - Повърхността на зъба става груба;

   - По време на хранене зъбите започват да болят,  когато ядем на сладко-кисело, топла или студено;

   - Усеща се неприятна миризма в устата;

   - При почистване с клечка за зъби или дори с върха на езика може да намерите кухина в зъба.

   - Гниенето на зъба може да навлезе много надълбоко към нервните окончания и кръвоносните съдове на зъба, пациента започва да чувства остра болка. Често тогава кариеса е преминал в пулпит.

    

   Диагностика и лечение на кариеса

   При съмнение за кариес или при наличието на такъв е силно препоръчително да се започне лечение веднага. Често в практиката освен обстоен преглед на устната кухина, се прави и радиография на проблемния зъб, за да се направи точната диагноза.

   Наред със старата, изпитана и позната на всички дентални процедури като пломби и почистване на зъбите, съвременната стоматология активно въвеждане на  нови технологии за лечение на зъбен кариес.

   На пазара има нов метод за лечение на кариес. Въздушно кинетичен метод. Това е лазерна технология, която работи с озон. Лечението на кариеса се одъществява без бормашина и анестезия. Такъв метод на лечение е възможен обаче само в случаите, когато кариеса е в начален стадий и не е увредил сърцевината на зъба. Слага се специален разтвор под мястото на кариеса и се запечатва кухината.

    

    

   Профилактика на зъбен кариес при деца

   Разумно е да не чакаме  да се  развие кариес, а предварително да вземем мерки. Има изпитан ефективен метод за деца. Посредством съвременна технология за запечатване на фисурите на зъба, като този метод гарантира, че детето няма да развие кариес поне една година.

    

   За да се предотврати развитието на зъбен кариес при дете е важно:

   - детето да се храни правилно;

   - в ежедневното му меню да присъстват повече пресни плодове и зеленчуци;

   - да се намали консумацията на храни богати на скорбяла и сладкиши;

   - детето трябва добре да четка зъбите сутрин и вечер в продължение поне на 3 минути;

   - препоръчително е да го водите при стоматолог 2 пъти годишно за преглед.