• ПОРЦЕЛАНОВИ ФАСЕТИ

   информация накартко

    

   Порцелановите фасети се изработват от порцелан и наподобяват люспички, които се залепват за фронталната повърхност на зъба. В повечето случаи на предните 6 горни и долни зъби. Чувствително подобряват естетиката на усмивката. Използват се за козметични промени на износени, оцветени, отчупени или с неправилна форма зъби.

   Когато се постави порцелановата фасета на зъба, тя имитира емайла и неговата прозрачност, което се доближава значително до естествения вид на зъба.

    

   Предимство на Порцелановите фасети е че не се оцветяват.

   Материалите използвани за естетични възстановявания са устойчиви  на петна от кафе, чай или други напитки.

   Важно е да се знае, че за да ви се поставят порцелановите фасети е нужно стоматологът да прецени дали това е възможно конкретно във вашия случай. След като бъдете прегледан  и ви се снемат отпечатъци от горни и долни зъби. В случай, че вашите зъби не са подходящи /поради редица причини изброени в подробната информация по-долу/ за порцелановите фасети, д-р Нешева ще ви предложи алтернативни варианти за постигане на желания естетичен вид.

    

   Порцеланови фасети:

   Подробна информация

    

   Порцеланови фасети описание и приложение:  те са порцеланови пластини, наподобяват изцяло естествения вид на зъба. Поставят се най-често на горните и долни шест зъба. Коригират не само цвета, но и формата му.

    

   Ще разгледаме някои случаи при които се препоръчва поставянето на Порцеланови фасети:

   - При видимо износени и оцветени предни зъби, които са не податливи на избелване, поради нарушение на емайла, в следствие на което са станали много чувствителни. Порцеланови фасети:  ще скрият дефекта в цвета и видимо ще подобряват естетичния вид на усмивката.

   - Подходящо е поставянето на Порцеланови фасети увредени зъби с фотополимерни пломби.

   - Порцеланови фасети се използват и при корекция на разстояние между предните зъби, което не може да се коригира чрез брекети.

    

   Поставяне на Порцеланови фасети

   Порцелановите фасети са тънки около 0,25 до 0,6 мм. При поставянето им се изпилява много малка част от зъба. Използва се местна упойка и пациента не чувства дискомфорт по време на процедурата. Тези порцеланови люспички прилепват към естествената повърхност на зъба /дентина/ и стават незабележими за околните. Порцелановите фасети се поставят най-често на зъби с непряко дъвкателно налягане.

    

    

   Порцеланови фасети срок на годност

   Не трябва да ви заблуждава крехкостта на материала от който са направени

   Порцелановите фасети могат да се съхранят в устата до 14-16 години. Това ги характеризира като трайни и надеждни помощници на вашата естетична усмивка.

    

   Непрепоръчителни случаи за поставянето на Порцеланови фасети:

   - В случай на проблемна захапката - дълбока и кръстосана захапка;

   - Зъби изградени с масивни фотополимерни пломби;

   - При наличието на кариеси, които вече са увредили много зъба;

   - При умъртвени зъби;

   - При зъби, третирани за поставянето на цели корони;

   - Когато зъба е счупен почти на половина във височина.

   - При стискане и скърцане на зъби, често това са навици, които пациента прави несъзнателно в съня си. Този навик води до захабяване на пломбите и итъркване на зъбите.

   - При видимо голямо разстояние на предните зъби, защото порцелановите фасети се прилагат при коригирането на неправилната форма на зъба. А такова голямо разстояние се коригира с брекети или други ортодонтски методи.

    

   Ако имате някои от тези изброени случаи, ще ви препоръчаме естетическо възстановяване чрез керамични или металокерамични корони. Като резултатът ще бъде абсолютно задоволителен спрямо порцелановите фасети.