• ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ НА ЗЪБЕН КАРИЕС ПРИ ДЕЦА

    

   Днес, най-често срещания здравословен проблем на устната кухина е появата на зъбен кариес. Грижовния родител трябва да създаде още в най-ранна възраст навик на дететето да се грижи добре за зъбите си и да го спаси от зъбобол. Затова е необходимо да се обърне особено внимание за предотвратяването на зъбен кариес.

    

   1. Грижата за профилактика срещу зъбния кариес трябва да започне още, когато майката е бременна и след това по време на кърмене.

   Можете да приемате таблетки съдържащи 1 мг флуор. Така предпазвате себе си и детето,защото по време на бремеността женския организъм губи флуор. Нужно е да се консумира храна богата на калции като: прясно мляко, извара, кисело мляко, сирене.

    

   2. След раждането на детето е много важно да полагате правилна орална хигиена. Важно правило е да не пренасяте своите бактерии (Streptococcus Mutans) на детето. Тези бактерии се пренасят от майката на детето чрез слюнката на майката. Когато облизва лъжицата и след това храни бебето с нея. Когато е паднал биберона е правилно да се изплакне или извари, но в никакъв случай да се оближе и даде на детето.

    

   3. За да се предотврати появата или развитието на кариес, е необходимо детето да има правилен хранителен режим. В ежедневното му меню да присъстват млечни продукти. За да се абсорбира калция по-добре е от организма е нужен и витамин D, който се намира в рибни ястия и се формира от действието на слънчевата светлина.

   В допълнение детето трябва да си мие зъбите с паста за зъби обогатена с калциев флуорид.

    

    

   4.  Предпазвате детето от кариес най-вече когато не му давате сладки храни, богати на бялата захар. Тъй като такава храна е основния разрушител на зъбите. Вредните за зъбите бактерии стрептококи, които се размножават в емайла на зъба се хранят от захарта, като я преработват в киселина и тя атакува зъба. Опитайте се да замените тези вредни храни с повече плодове. Плодовата захар е безвредна за децата. Или може да му давате бонбони, направени с безопасния подсладител ксилитол. Ксилитолът се използва за подслаждане и в геловете за успокояване на венците при никненето на зъби при бебетата.

    

    

   5. Най-надеждната мярка срещу зъбен кариес при деца е четка за зъби с подходяща паста за зъби и правилен начин на миене. Миенето на зъбите трябва да започне с появата на млечните зъби. Почистването трябва да се прави сс кръгообразни движения от венеца към зъба. Добр е да се почиства и езика, за да се премахнат бактериите, предизвикващи лош дъх. Последва изплакване на устата с вода, като четката трябва също старателно да се почисти.

   Много важно е да се изгради навик на детето да умее само да почиства ежедневно сутрин и вечер зъбите си, като процудурата трае поне 3-4 минути.

    

    

   6. Два пъти в годината детето трябва да посещава стоматолог. Ако по време на прегледа се установи, че се развива кариес - може да се използва като защитен метод флуорид лак (Ftorlak) или съединението на сребърен флуорид. Процедурата е абсолютно безболезнена и отнема по-малко от една минута, както и ефективността на този метод за профилактика на зъбния кариес е много висока.

    

    

   7. Когато на детето му поникнат постоянните зъби, препоръчитолно е да се направи още една, много полезна процедура - уплътнение на зъбните канали (фисури). Тази процедура е много полезна за здравето на детето, тъй като по този начин по повърхността на зъбите няма да се натрупва вредна плака.  Прилага се уплътнител на зъба, който се влива в микропорите на емайла и здраво се втвърдява за него посредством специална лампа. Този лак запечатва  зъба, като обогатява емайла за дълго време с флуоридни йони, магнезий и калций.